Skjetlein VGS > Om oss > Min tid på Skjetlein > intervju I

Intervju Iselin

Intervju med Iselin Bakkhaug,

geologi-student i Tromsø.

Du har gått naturbruk på Skjetlein videregående skole. Hvordan var det?

Jeg gikk naturbruk, den gang kalt GK naturbruk, Vk1 landbruk og naturforvaltning og Vk2 naturforvaltning.

Her fikk vi velge mellom ulike fordypninger, og jeg valgte jakt, fiske og friluftsliv, da dette er noen av mine interesser.

Hvordan var skoledagene på Skjetlein?

De første to årene hadde vi mye praksis. Vi hadde øvinger i forskjellige produksjoner innenfor naturbruk, som traktorkjøring,

litt mekking i verkstedet, motorsagøvinger i skogen, arbeid med planter og grønnsaker,

vi lærte litt om husdyr og hest og til sist hadde vi mange øvinger med jakt, fiske og friluftsliv.

Det siste året var studieforberedende og besto av teoretiske fag og her var det mye jobbing.

Hva likte du best innen ditt fordypningsområde?

Friluftsliv, helt klart. Vi hadde noen flotte turer. …

Vi var i Älvdalen i Sverige på en skole med tilsvarende tilbud. Det var helt topp!

Nå er du geologistudent i Tromsø. Hvordan havnet du der?

Etter Skjetlein tok jeg forkurs (1/2 år) med matte og fysikk, for å øke muligheter for søkning til flere høgskoletilbud, men jeg visste fortsatt ikke hva jeg skulle satse på. Derfor tok jeg et år på Øytun folkehøgskole i Alta, med friluftsliv. For øvrig et helt topp år, og kan anbefalesJ. Jeg ble glad i Nord-Norge og den ville, vakre naturen og søkte på geologistudie på universitetet i Tromsø. Det er en 3 årig bachelor, med muligheter for å bygge på enda 2 år til mastergrad. Jeg stortrives her i et godt studentmiljø og vi er mye ut på toppturer med telemarkski, fjellsko eller klatresko i fritida. Har akkurat tatt ”brattkort” som kvalifiserer til klatring på et visst nivå.

Hva gjør en geolog?

Geologi er læren om jorda, dens oppbygging, opprinnelse og endring.

Geologer kan jobbe i offentlig sektor med ansvar for å undersøke/sikre grunnforhold før utbygging av store vegprosjekter og bygninger.

Geologer kan jobbe i skoler og utdanningsinstitusjoner, i frittstående miljø- og forskningsorganisasjoner, eller i bedrifter knyttet opp til petroleumsvirksomhet, f.eks leting etter olje og gass i Nordsjøen.

Norge har en svært rik berggrunn, med mange mineralressurser som ikke er utnyttet. Disse kan utnyttes i næringssammenheng.

Kan du i ettertid si at naturbruk og studietida på Skjetlein var et nyttig valg for deg?

Ja, absolutt på flere måter. Jeg hadde en svært allsidig skolehverdag hvor jeg fikk holde på med mine interesser samtidig som vi fikk teoretiske fag og tilslutt studiekompetanse.

På Skjetelein var det lavt motepress og du trenger ikke være spesielt trendy. Kjeledress (gjerne Felleskjøpet`s) var standard ute på øvingene. Jeg fikk mange gode venner som jeg fortsatt har god kontakt med. Naturfagene har vært fin å ha i bunn for studiet geologi.